Fråga veterinären

Som medlem i ISF har du möjlighet att kostnadsfritt ställa en fråga till ”vår” veterinär. Du kan fråga om allt som rör hundar och i synnerhet settrar. Skriv till: isfveterinaren@isfsidan.se

Svaret skickas direkt till dig samt publiceras på ISF hemsida.

Akut sjuka hundar hänvisas till närmaste djursjukhus.

*********************************************************************

Hej, jag har en irländsk röd settertik på 4,5 år.

När hon låg och sov i går på eftermiddagen började hon plötsligt att krampa i hela kroppen och skaka. Detta har aldrig hänt förut.
Det höll på i några minuter sen återgick det långsamt. Hon verkade inte veta var hon befann sig och kände först inte igen oss och kunde inte stå på benen.
Hon var allmänt orolig i kanske 20 min efter. Under anfallet var hon inte kontaktbar. Jag ringde en jour vetrinär som sa att det kan komma ett anfall en gång bara och då gör man inget åt det.
Hur orolig ska jag vara? Ska jag uppsöka en vetrinär nu efteråt? Vad kan utlösa ett sånt här anfall? Vad kan jag göra för att undvika att det kommer fler och om det kommer fler vad kan jag göra för att hjälpa henne?
Tacksam för svar, jag är mycket orolig för min kamrat.

Hej!

Det du beskriver låter som ett typiskt epileptiskt anfall med kramper i hela kroppen, okontaktbarhet och oro även efter anfallet.

Det finns många olika orsaker till att ett krampanfall uppkommer och precis som veterinären sa till dig kan ett krampanfall uppträda en gång och därefter aldrig mer igen, men det kan också vara något återkommande. Vid återkommande krampanfall bör man utreda om det finns en bakomliggande orsak till kramperna och eventuellt bör också krampförebyggande medicin sättas in. Kramplösande mediciner har en hel del biverkningar och därför sätter man inte in behandling om inte kramperna är återkommande.

Hos unga hundar hittar man oftast ingen bakomliggande orsak till kramperna och man säger då att de har en idiopatisk epilepsi som man behandlar med krampförebyggande mediciner. Hundar som krampar första gången när de är äldre har oftast någon bakomliggande orsak till kramperna. Bakomliggande orsaker kan vara andra sjukdomar som t ex infektioner, förgiftningar, leversvikt, njursvikt, tumörsjukdomar osv.

Krampar er hund igen rekommenderar jag att ni kontaktar en veterinär och bokar en tid för utredning av bakomliggande orsaker till kramperna, man börjar då med att ta blodprover och kanske röntgenbilder. I de fall man inte hittar någon orsak till kramperna på de första proverna kan man gå vidare med ultraljud av buken och så småningom även skiktröntgen (s.k DT eller MRI) på hjärnan för att utesluta en hjärntumör.

Vid längre krampanfall som pågår under flera minuter bör ni kontakta veterinär akut då man i värsta fall kan behöva lösa kramperna medicinskt.

Ni kan inte göra något för att förhindra att er hund får nya krampanfall men om hon får ett nytt anfall kan ni se till att det är tyst och mörkt runt henne samt se till att hon ligger så att hon inte skadar sig när hon krampar t ex ramlar ner från säng/soffa eller slår i möbler osv. Vid ytterligare krampanfall är det bra om ni antecknar ungefär hur långt anfallet var samt om det kom i samband eller efter någon särskild händelse t ex att hon ätit nyligen, varit ute och sprungit eller sovit. Dessa anteckningar är mycket värdefulla för veterinären när ni sedan ska försöka ta reda på vad det är som utlöser anfallen.

Hoppas att du har fått svar på i alla fall en del av dina frågor.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Maria Jonasson

Leg. veterinär

****************************************************************

Hej

Min settertik 8 månader har problem när vi är ute i stark kyla (10-15 gr) som vi haft de senaste dagarna. Hon haltar lätt till och vill lyfta upp ena gången framben och ibland något bakben. Jag undrar om det kan var någon slags kramp hon får och hur ska jag gå tillväga?

Tacksam för svar

Hej!

Vid stark kyla är det vanligt att hundarna får så kallad ”köldkramp” i tassarna vilket helt enkelt innebär att de får kramp i tassarna pga. kylan. Det finns tyvärr inte så mycket att göra åt det mer än att försöka värma tassen som hunden får kramp i. Om man upplever att det blir ett stort problem för hunden kan man försöka sätta skor på tassarna för att på så sätt försöka skydda dem mot kylan.

På vintern utsätts tassarna för mycket påfrestningar och det kan vara bra att ta hand om dem lite extra:

· Klipp håret mellan trampdynorna för att förhindra att det fastnar stora klumpar med snö i tassarna hela tiden

· Torka av tassarna noga efter promenaden för att förhindra att det bildas jästsvampinfektioner i fukten mellan trampdynorna

· Smörj in trampdynorna med mjukgörande salva om det finns sprickor i dem eller om man går mycket på vägar som saltas då saltet fräter på trampdynorna. Viktigt att man använder en salva som inte innehåller vatten eftersom vatten torkar ut trampdynorna ännu mer och förvärrar eventuella sprickor.

Maria Jonasson

Leg. veterinär

————————————————————————————————-

Hej!

Jag har precis köpt en hundvalp av irländsk röd setter och den är 9 veckor gammal.

Jag undrar över navelsträngen som jag tycker det kommer nåt vitt ur, men helt luktfritt, vad är det?

Izzy som hon heter är fullt frisk i övrigt, pigg och bitgladen som en valp skall vara :-)

Tacksam för svar

Hej,

Vid åtta veckors ålder när valpen levereras från uppfödaren ska valpens navel vara helt sluten och det enda som ses är ett ärr i huden där navelsträngen suttit. Om bukväggen inte sluter sig helt i navelregionen får valpen ett navelbråck, dvs en liten mjuk ”påse” som buktar ut under huden men huden är fortfarande intakt.

Det är svårt att veta (utan att ha sett hunden) vad det vita, luktfria som verkar komma från valpens navel kan vara. Jag rekommenderar att ni nästa gång ni är hos veterinären ber honom/henne titta på valpen och förklara vad det är ni ser.

Lycka till!

MVH Maria Jonasson leg.vet

————————————————————————————————-

Min hund fäller extremt mycket
Vår setter är 3,5 år och har den senaste månaden fällt rikligt med hår, främst rygg och sidor. Det började efter att vi hade haft henne på ett hundpensionat i 10 dygn. Vi såg det direkt på hennes kudde i boxen och frågade pensionatsägaren om hur det varit i veckan. Hon berättade att hon fått skaka kudden flera gånger. Drog man i hennes päls med fingrarna lossnade för oss ovanligt mkt. Flera sa till oss att hon ska nog löpa och det är nog därför. Vi tyckte det var konstigt för detta hade vi aldrig märkt. Hon har löpt 3 ggr. När hon nu var på pensionat en andra gång, endast en natt, kammade vi bort massor när vi kom hem!!

Jag har alltid tvättat pälsen med Barnängens schampo, men de 2 sista ggr med Dogman schampo som jag fått av en granne (det var nga år och det var efter deras hund som dött). Hon har även ätit ett preparat som heter Pro-fibre (Protexin). Fästing medlet, som jag nu glömt namnet på, lägger det i pälsen vid nacken var ca 6 vecka har vi också använt. Det är de förändringar som vi gjort. Har du ngt råd vore det snällt.

Hälsningar

Hej,

Håravfall hos tikar kan bero på en mängd olika saker. Det kan vara orsakat av hormonella förändringar i samband med t ex ett löp eller för att hon har utsatts för en situation som hon uppfattar som stressig (vistelsen på pensionatet).

Många uppfödare vet att tikarna ofta fäller kraftigt ca 3 ½ månader efter löp.

Håravfall kan också orsakas av brist på vissa näringsämnen (får hon ett bra foder?), hormonsjukdomar (tex cushings, en del könshormonsrelaterade sjukdomar, hypotyreos mm) eller parasiter som demodex (hårsäckskvalster) mm.

Hormonsjukdomarna har ofta symmetriskt håravfall dvs håravfallet ser likadant ut på båda sidor kroppen tex i flankerna. Parasiter orsakar ofta inflammation (rodnad, svullnad) i huden och klåda.

Ni kan prova med att ge tiken tillskott av omega-3 och omega-6 fettsyror som finns i t ex fiskleverolja och viacutan. Är håravfallet så påtagligt att tiken får kala fläckar eller om hon får klåda eller förändringar i huden så bör ni söka veterinär för en klinisk undersökning.

Lycka till!

Maria Jonasson leg.vet

Läs mer